22 Ocak 2012 Pazar

İstanbul'da hayatta kalmak / Surviving İstanbul

10 İstanbul Gerçeği ya da Yeni Başlayanlar İçin İstanbul

1.    İstanbul adamı yorar.
Siz sadece gezmeye gelmiş olsanız bile, iş için koşturmasanız bile yorar. Mesafeler uzaktır, şehir kalabalıktır, her zaman hayatı yakalayabilmek için koşmak gerekir yoksa kaçırılır, otobüs, sergi, sinema, yemek... Tempoya alışmanız zaman alacaktır, erken yatın, gün içinde kahve için, toplu taşıma araçlarında uyuyun -bir gözünüz açık olarak!

2.    Ulaşmak ya da Ulaşamamak, bütün mesele bu.
Her yere gidebilirsiniz ama sağ kalamayabilirsiniz. Taksiler, dolmuşlar, otobüsler tehlikelidir, şöförler manyaktır ayrıca trafikte insan sıkıntıdan da ölebilir. Halbuki raylı sistemler ve vapurlar güvenlidir ve trafikte kalmazlar. Nereye nasıl gideceğiniz değildir İstanbul'da öğrenmeniz gereken, oraya en hızlı ve güvenli nasıl varacağınızdır. Ulaşım araçlarında geçireceğiniz zamanı da mutlaka değerlendirmeniz gerekir, uzun saatler mahsur kalabilirsiniz, okunacak şeyler öneririm, ben Uykusuz dergisini tercih edenlerdenim.

3.    Nereye gitmeli, ne içmeli, nasıl giyinmeli?
İstanbul'un trendleri ve raconları vardır, bunları çabuk öğrenmeli ve mutlaka uymalısınız. Metroda yürüyen merdivenlerde sağda durulur, yılda bir kez Babylon'da konsere gidilir, en az bir festival takip edilir, pazarları boğaza kahvaltıya gidilir, vs... Yeni açılan yerleri bilmelisiniz, nerenin nesi meşhur öğrenmelisiniz, kendi eğlence kültürünüzü oluşturmalısınız, gerektiğinde yırtık kot, spor ayakkabı ve tişört, gerektiğinde ceket, topuklu pabuç, topuz gibi kombinasyonlara açık olmalısınız.

4.    Tarafınızı seçin ve orada kalın!
İstanbul'un haritada iki yakası olabilir, gerçekte siz bunlardan birindesinizdir ve karşıya geçmek bir eziyettir. Dolayısı ile birinde yaşayıp, birinde çalışmanız hayatınızın metrobüs isimli raylı olması gerektiği hissi veren ama olmayan, çok insan taşıyan araçta geçmesine sebep olur, tavsiye etmiyorum, taşının. Tarafınızı çalışın, orada takılın, öbürüne başka bir şehir muamelesi yapın, hatta bok atın.

5.    Kalenizi inşa edin, kendinizi koruyun.
Burası çok fazla insanın yaşadığı ve kimsenin kimseyi pek umursamadığı bir yerdir. Tehlikeli insanlar vardır, unutmayın. Burada herkesin en az 1 hırsızlık hikayesi vardır, bazılarının bunun üzerine dolandırıcılık, bıçaklanma, bacağına sıkma hikayesi de vardır. Herkes burada eline en az 10 kere sahte para almıştır. Dikkatli olun. Ayrıca burada insanlar birbirlerini daha çabuk kırıp dökebilirler, hiç yoktan arıza çıkarabilir, fitne fesat asılsız dedikodu yapabilirler, arkanızdan kuyunuzu kazabilirler, güveneceklerinizi özenle seçin!

6.    Boğaz!
Deniz kenarından gelmiş insanlarda bir nehir hissi uyandırsa da bakınca rahatlatır, İstanbul'un nefes aldığı su parçasıdır, güzeldir, eşsizdir. Hayata kapılıp onu unutmayın, arada gidin bakın, içinizi açın.

7.    Tarih
Başka açılardan olduğu gibi İstanbul bu açıdan da eşsizdir, değerini bilin, her ziyarete gelen eş dostla bir daha bir daha gezin. Hakkında kitaplar okuyun, çevrenizle paylaşın. Bu şehirden birşeyler mutlaka öğrenin, zenginleşin.

8.     Mücadele ve rekabet
Bir başka İstanbul gerçeği. Burada insanlar hayatta kalma mücadelesindeler her gün, para kazanmak, bir yerden bir yere gitmek, bazen o kalabalıkta yürürken bir adım atmak için bile mücadele etmeniz gerektiğini unutmayın. Taşı toprağı altın olabilir ama o altını çıkarmak için kazmanız gerektiğini bilin!

9.    Korular ve ormanlar ve sahiller ve plajlar
Hepsini öğrenin fırsat buldukça kahvaltıya, yürüyüşe, koşuya, yüzmeye, pikniğe gidin, İstanbul'un keyfini çıkarın.

10.     Arkadaşlar ve sosyal çevre
Tez zamanda edinin. Çevre İstanbul'da hayatınızı kolaylaştıran en birinci şeydir. Çevreniz sayesinde iş bulursunuz, en güzel partilere davetiye bulursunuz, en iyi mekanlarda yemek yersiniz, en süper konserlere birlikte gidersiniz, hatta çevreniz bir gün kaza bela bulursanız sizi karakollardan, hastanelerden vs çıkarabilir, hayatınızı kurtarabilir. Olabildiğince çok insanla tanışın, renklerinden kendinize gökkuşakları yapın, kimleri dost seçeceğinize çok dikkat edin ama herkesle iyi geçinmeye bakın ;)










10 Facts about İstanbul or İstanbul for beginners

1.    İstanbul is exhausting.
Even if you are here to enjoy the city as a tourist, you will be tired to your bones. Distances are far, the city is crowded, you have to run to catch life or you might miss it, the bus, the exhibition, movie, dinner… Till you get use to the beat of the city, drink plenty of coffee during the day & sleep early at night.

2.    To arrive or not to arrive
You might go from one place to another but you might not survive the journey. Traffic is a bitch! And might kill you for real! You have to be careful with drivers especially taxi, dolmuş (a type of little bus) & bus drivers. But trains, subway / underground & ferries are safe and can't be stuck in traffic. The question in İstanbul is not "how to get there"; it is "how to get there as safe and as fast as possible". And to kill time in traffic, always carry something to read in your bag.

3.    Where to go, what to eat, how to dress
İstanbul has certain rules & trends, learn them fast! On the escalator you can’t stand on the left, that lane is for walking, you have to go to a concert in Babylon at least once a year, you have to track at least one festival according to your interests, you have to go to brunch on Sundays, etc… Keep track of new places,  learn famous dishes of certain places, and have a night life! And be ready to dress both casual & professional when needed.

4.    Pick your side & sick to it!
İstanbul might sit on both continents on the map but in real life you are on one of them and crossing to the other one can become a pain in the ass. I wouldn’t recommend working on one and living on another, this could mean you will have to spend most of your life on a weird public transportation vehicle called metrobüs.

5.    Build your fort and protect yourself.
This is a very crowded city and like most big cities no one cares about one another. There are dangerous people, don’t forget that. Here every one has at least one burglary story and most of us held forged bills many times. And keep in mind that you have to be careful who to trust as a friend, because people may break your heart more easily or talk bad about you to others, etc…

6.    The Bosporus!
It might sometimes seem like a wide stream but when looked at, it gives a feeling of relaxation. This is where İstanbul breaths, it is unique and beautiful. Don’t get lost in life, when possible go and take deep breaths near the Bosporus.

7.    History
Forget about Athens; be ready to be blown away! İstanbul is magnificent about many things but it will seriously affect you deeply when you see the historical sites. Try to see every palace, church, mosque, etc… Read books about ancient İstanbul, tell long stories as you sip rakı (a traditional alcoholic drink) with friends.

8.    The competition & struggle
Another İstanbul fact. This is a city where many has to survive every day; to earn money, to go from one place to another, sometimes even to put a feet down when walking in the crowd, you will have to struggle. There is a saying for İstanbul; “It is built on gold” remember you will have to dig to find the gold.

9.    Woods and parks and coasts and beaches
Learn them all and take long walks, go jogging, make picnics, go swimming, enjoy İstanbul.

10.    Friends and social environment
Make friends as soon as possible. Your social environment is your first tool in surviving İstanbul, they will help you find a job, you will get invitations to hip events, you will wine & dine deliciously and even if you get in to trouble with law or your health they might help you get out of police stations or hospitals, they can save your life. Try to meet as many people as you can, make rainbows from their colors, but always be careful who to trust ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder